Om oss

Om företaget

ZUGOL AB Svensk Barkindustri, grundades 1969 i Gävle efter en sensationell upptäckt som innebar att olja enkelt kunde saneras med hjälp av vanlig tallbark. Idag har företaget sitt säte i Österå strax utanför Falun men finns även i Norge och Tyskland. ZUGOL producerar ca 700 ton barkgranulat årligen.

ZUGOL Miljöskyddsmedel är ett välkänt varumärke som varit med från starten. I början av 90-talet inleddes ett samarbete med Nitor AB, som nu övertagits av AB Alfort & Cronholm, och sedan dess har även NATUR Toabark blivit en viktig produkt i vårt sortiment.

Återförsäljare finns över hela landet. C:a 50 procent av den totala produktionen går på export. Främst till Tyskland och Norge.

1965 – Upptäckten av ZUGOL

Av en ren slump så upptäcktes ZUGOL i mitten av 60-talet. Hans Fahlvik arbetade som brandchef på Korsnäs AB i Gävle. I samband med ett oljeutsläpp i hamnen upptäckte han furubarkens unika egenskaper. Oljan försvann först till synes utan förklaring, men det visade sig snart att den sugits upp av bark som låg och flöt i vattnet.

Då föddes en idé…

1969 – Svensk Barkindustri AB

Han började utföra omfattande tester av barkens förmåga att absorbera olja. Det stod snart klart att furubarken, som fram till nu betraktats som ett avfall inom skogsindustrin, i själva verket vara en värdefull råvara, som kunde användas vid framställningen av ett saneringsmedel för olja och andra kemikalier. Patent för ZUGOL miljöskyddsmedel beviljades i 16 länder.

Därefter grundades Svensk Barkindustri AB i Gävle!

1972 – Tillverkningen av ZUGOL

Tillverkningen och försäljningen av miljskyddsmedel under varumärket ZUGOL påbörjades. Efter några år flyttade verksamheten till Dalarna och sedan 1972 finns företaget i Österå utanför Falun.

Anläggningen har sedan starten successivt byggts ut och idag producerar företaget cs 700 ton barkgrannulat varje år. Trotts detta så finns det fortfarande en stor tillväxtpotential i företaget.